SUPERPRZEPIS

Zimny torcik mango ze śliwkami i nutką jagody

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Zimny torcik mango ze śliwkami i nutką jagody

Udane połączenie smaków owoców tropikalnych i krajowych. Delikatne mango świetnie komponuje się ze słodkimi śliwkami i charakterną jagodą. A że całość jest dobrze schłodzona, deser idealnie orzeźwia :)

Składniki:

Zimny torcik mango ze śliwkami i nutką jagody

SPÓD:

  • 8 dag suchych biszkoptów
  • 5 dag masła

WARSTWA MANGO:

  • 750 ml nektaru mango z kartonu
  • 5 pełnych łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny

WIERZCH:

  • 20 dag dojrzałych śliwek z odchodzącą pestką
  • galaretka o smaku jagodowym
  • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zimny torcik mango ze śliwkami i nutką jagody

SPÓD:

Zimny torcik mango ze śliwkami i nutką jagody
Okruchy wsypać do foremki i dokładnie ugnieść równą warstwą na dnie.

Przygotować foremkę o wymiarach 26x11x5 cm, lub małą tortownicę. Metalową trzeba wyłożyć folią śniadaniową, aby ją uszczelnić. Ja użyłam silikonowej ze szklanym dnem.
Biszkopty pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Okruchy wsypać do foremki i dokładnie ugnieść równą warstwą na dnie. Odstawić do lodówki do stężenia.

WARSTWA MANGO:

Zimny torcik mango ze śliwkami i nutką jagody
Tężejącą galaretkę wylać na schłodzony spód i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody, dodać do nektaru i dokładnie wymieszać. Ponieważ nektar jest dość łagodny w smaku, doprawić go według gustu cukrem i sokiem z cytryny.
Tężejącą galaretkę wylać na schłodzony spód i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

WIERZCH:

Zimny torcik mango ze śliwkami i nutką jagody
Kawałki śliwek rozłożyć na stężałej galaretce mango.

Galaretkę o smaku jagodowym rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do schłodzenia.
Śliwki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić na dowolne kawałki. Rozłożyć je na stężałej galaretce mango. Owoce zalać mocno tężejącą galaretką jagodową – powinna być na tyle gęsta, aby się nie rozlała, a utworzyła nierówną powierzchnię.
Całość odstawić do lodówki na kilka godzin.

ETAP 4:

Zimny torcik mango ze śliwkami i nutką jagody
Deser podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

Deser podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.


Tagi:

jagody owoce