Sposób przygotowania:
Zimny torcik mango ze śliwkami i nutką jagodySPÓD:
Przygotować foremkę o wymiarach 26x11x5 cm, lub małą tortownicę. Metalową trzeba wyłożyć folią śniadaniową, aby ją uszczelnić. Ja użyłam silikonowej ze szklanym dnem.
Biszkopty pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Okruchy wsypać do foremki i dokładnie ugnieść równą warstwą na dnie. Odstawić do lodówki do stężenia.
WARSTWA MANGO:
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody, dodać do nektaru i dokładnie wymieszać. Ponieważ nektar jest dość łagodny w smaku, doprawić go według gustu cukrem i sokiem z cytryny.
Tężejącą galaretkę wylać na schłodzony spód i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
WIERZCH:
Galaretkę o smaku jagodowym rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do schłodzenia.
Śliwki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić na dowolne kawałki. Rozłożyć je na stężałej galaretce mango. Owoce zalać mocno tężejącą galaretką jagodową – powinna być na tyle gęsta, aby się nie rozlała, a utworzyła nierówną powierzchnię.
Całość odstawić do lodówki na kilka godzin.
ETAP 4:
Deser podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
marietta
edytaha
Miło mi, dziękuję :)