Sposób przygotowania:
Hortex Zimowa zupa brokułowa trzy sery
Składniki:
•Zupa zimowa Hortex 450 g- jedno opakowanie
•Brokuły różyczki Hortex - 450 g jedno opakowanie
•2 ząbki czosnku
•olej do podsmażenia
•300 g parmezanu lub grana padano ze skórką (skórka do zupy, pozostały starty ser na paremzanowe chipsy
•2 l wody lub wywaru warzywnego domowej roboty
•sól
•pieprz
•100 g serka topionego np. masdamer
•50 g serka ricotta
Na serowo-migdałowe kluseczki:
•2 jajka
•1 łyżka oleju
•sól
•200 g sera ricotta
•3 duże łyżki zmielonych migdałów
•2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
•Ponadto 100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach i odkładamy na później do zrobienia chipsów. Skórkę pozostawiamy- dodamy ją do zupy.
Wodę lub wywar warzywny zagotowujemy. Do gotującego się płynu wrzucamy zupę zimową Hortex, serek topiony, ricottę oraz skórką z parmezanu i gotujemy ok. 10-15 minut. W tym czasie na łyżce dobrze rozgrzanego oleju przesmażamy drobno posiekany czosnek oraz brokuły różyczki Hortex. Kiedy nieco się zezłocą, przekładamy je do zupy deklasując smak z patelni odrobiną płynu z zupy. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Natychmiast przystępujemy do robienia kluseczek- musimy działać szybko, aby warzywa się nie rozgotowały. Z podanych składników przygotowujemy serowo-migdałowe ciasto- ucieramy jajka, olej i ser. Zagęszczamy migdałami i mąką. Doprawiamy do smaku solą. Kluseczki "kładziemy" za pomocą łyżki do gotującej się zupy (maczajmy łyżkę w zupie, dzięki temu kluseczki będą łatwiej się odklejały i formowały). Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch- co zajmie ok. 2-3 minuty zupa jest gotowa.
Obowiązkowo serwujemy ją z paremzanowymi chipsami. Aby je zrobić należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Starty parmezan formujemy w nieduże krążki- chipsy. Ważne, aby sera była cienka warstwa. Chipsy pieczemy do momentu zezłocenia- czyli w zależności od ich grubości 4-5 minuty. Wychodzą mega chrupiące i stanowią idealny dodatek do serowo-brokułowej zimowej zupy Hortexu.
Zupę serwujemy w miseczkach z chipsami, delikatnymi serowymi kluseczkami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (najładniej wyglądają, jeśli utworzymy z nich rant). Migdały idealnie skomponują się z migdałowo-serowymi kluseczkami, jak też brokułami. Obok chipsów będą stanowiły również smakowite zróżnicowanie w strukturze dania. Pyszna, zdrowa i sycąca zupa gotowa. Zadowoli każdego, a co najważniejsze robi się ją błyskawicznie. Polecam!
•Zupa zimowa Hortex 450 g- jedno opakowanie
•Brokuły różyczki Hortex - 450 g jedno opakowanie
•2 ząbki czosnku
•olej do podsmażenia
•300 g parmezanu lub grana padano ze skórką (skórka do zupy, pozostały starty ser na paremzanowe chipsy
•2 l wody lub wywaru warzywnego domowej roboty
•sól
•pieprz
•100 g serka topionego np. masdamer
•50 g serka ricotta
Na serowo-migdałowe kluseczki:
•2 jajka
•1 łyżka oleju
•sól
•200 g sera ricotta
•3 duże łyżki zmielonych migdałów
•2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
•Ponadto 100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach i odkładamy na później do zrobienia chipsów. Skórkę pozostawiamy- dodamy ją do zupy.
Wodę lub wywar warzywny zagotowujemy. Do gotującego się płynu wrzucamy zupę zimową Hortex, serek topiony, ricottę oraz skórką z parmezanu i gotujemy ok. 10-15 minut. W tym czasie na łyżce dobrze rozgrzanego oleju przesmażamy drobno posiekany czosnek oraz brokuły różyczki Hortex. Kiedy nieco się zezłocą, przekładamy je do zupy deklasując smak z patelni odrobiną płynu z zupy. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Natychmiast przystępujemy do robienia kluseczek- musimy działać szybko, aby warzywa się nie rozgotowały. Z podanych składników przygotowujemy serowo-migdałowe ciasto- ucieramy jajka, olej i ser. Zagęszczamy migdałami i mąką. Doprawiamy do smaku solą. Kluseczki "kładziemy" za pomocą łyżki do gotującej się zupy (maczajmy łyżkę w zupie, dzięki temu kluseczki będą łatwiej się odklejały i formowały). Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch- co zajmie ok. 2-3 minuty zupa jest gotowa.
Obowiązkowo serwujemy ją z paremzanowymi chipsami. Aby je zrobić należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Starty parmezan formujemy w nieduże krążki- chipsy. Ważne, aby sera była cienka warstwa. Chipsy pieczemy do momentu zezłocenia- czyli w zależności od ich grubości 4-5 minuty. Wychodzą mega chrupiące i stanowią idealny dodatek do serowo-brokułowej zimowej zupy Hortexu.
Zupę serwujemy w miseczkach z chipsami, delikatnymi serowymi kluseczkami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (najładniej wyglądają, jeśli utworzymy z nich rant). Migdały idealnie skomponują się z migdałowo-serowymi kluseczkami, jak też brokułami. Obok chipsów będą stanowiły również smakowite zróżnicowanie w strukturze dania. Pyszna, zdrowa i sycąca zupa gotowa. Zadowoli każdego, a co najważniejsze robi się ją błyskawicznie. Polecam!


