WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 608]

Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle aromatyczna i soczysta pieczona karkówka.

Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli
Mięso z karkówki myjemy i osuszamy. Olej łączymy z solą i dokładnie, z każdej strony nacieramy tym mięso. Obsypujemy dokładnie ziołami prowansalskimi i wkładamy w zamkniętym naczyniu do lodówki przynajmniej na noc. Mięso może w ten sposób marynować się nawet kilka dni. Cebulę obieramy i kroimy w dość grube półplasterki. Czosnek przecieramy przez praskę. Mięso obkładamy cebulą i czosnkiem, podlewamy odrobiną wody i wkładamy do najmocniej nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny.
Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli
Mięso dokładnie, ze wszystkich stron pokrywamy przyprawami.
Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli
Cebulę kroimy dosyć grubo, by nie za szybko się upiekła.
Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli
Przed pieczeniem mięso obkładamy cebulą i czosnkiem.
Karkówka w ziołach prowansalskich w cebuli
Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu najpierw w wysokiej, potem niższej temperaturze.