Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotleciki z ziołami prowansalskimi są bardzo aromatyczne i smaczne. Można podawać z pieczywem lub surówką i ziemniakami.

Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym smalcu, ostudzić. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, 1 jajko, cebulę, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wszystko razem dokładnie wyrobić ( gdy masa mięsna jest zbyt wolna dodać odrobinę bułki tartej). Formować kotleciki, zanurzać w roztrzepanym jajku wymieszanym z przyprawą jarzynka i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na smalcu
Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi
Do mielonego mięsa dodać przygotowane składniki
Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi
Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej
Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi
Rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju