2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ziołowa karkówka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Mięso zamarynowane w przyprawach bez udziwnień pieczone w rękawie soczyste a jednocześnie kruche to prawdziwy rarytas na świątecznym stole.

Ziołowa karkówka pieczona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziołowa karkówka pieczona

 

  • 1,5 kg karczku bez kości
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka przyprawy gajowego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Ziołowa karkówka pieczona
Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym nacieramy oliwą z każdej strony z przypraw robimy mieszankę i nacieramy nią mięso.Obsypujemy po wierzchu obraną i posiekaną w piórka cebulą formujemy wałek,możemy obwiązać bawełnianą nicią aby uzyskała ładny kształt.Wkładamy w rękaw do pieczenia i trzymamy 12 godzin w lodówce aby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c na 10 minut przed końcem pieczenia folię rozciąć na górze i zrumienić lekko mięso. 
Ziołowa karkówka pieczona
karkówkę nacieramy przyprawami posypujemy cebulką
Ziołowa karkówka pieczona
obwiązujemy nicią marynujemy 12 godzin po czym pieczemy