Sposób przygotowania:
Ziołowa sałatka z kolorowej fasoli
Namoczyć fasolę na noc w zimnej wodzie, wodę odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować 10 minut, odcedzić, wodę wylać. Fasolę zalać tym razem wrzątkiem i gotować do miękkości z dwoma ząbkami czosnku obranymi i pokrojonymi w plasterki około godziny, pod koniec gotowania dodać sól. Odcedzić, wystudzić. Zamiast tego można użyć fasoli z puszki podgrzanej w zalewie do temp 100 stopni i odsączonej. Przyrządzić sos:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć w moździerzu z solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodać do ocet, oliwę, świeże posiekane zioła. Gorącą fasolę polać sosem, wymieszać, przykryć i odstawić na 3 godziny.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć w moździerzu z solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodać do ocet, oliwę, świeże posiekane zioła. Gorącą fasolę polać sosem, wymieszać, przykryć i odstawić na 3 godziny.