eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Drobiowe zawijasy Eli z grilla

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne,pikantne szaszłyki,trochę inne niż zwykle.

Drobiowe zawijasy Eli z grilla

Składniki:

Drobiowe zawijasy Eli z grilla

 

  • 4 duże piersi kurczaka(pojedyncze)
  • Marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sambal olek(jeżeli nie lubimy pikantnych to 1 łyżkę)
  • 2 łyżki przyprawy ziołowej do grilla
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego(może być mniej)
  • 1 cytryna-sok

 

  • 1 papryka czerwona
  • 2 małe młode cukinie
  • 2 cebule
  • patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Drobiowe zawijasy Eli z grilla
Umyte,osuszone ręcznikiem papierowym piersi z kurczaka pokroić na długie plastry grubości 1 cm.Składniki marynaty ubić trzepaczką.Marynatą zalać kurczka,wymieszać,żeby cały był pokryty marynatą i włożyć na kilka godzin do lodówki.Paprykę i cebulę pokroić na kawałki 2x2 cm,cukinię na 2 cm pół krążki.Mięso wyjąć z marynaty.Na każdego szaszłyka wziąść dwa patyki i nadziewać mięso w kształcie węża(jak na zdjęciu),w kieszonki z mięsa wkładając na przemian cebulę,cukinię i paprykę.Szaszłyki piec na grillu przez około 30 minut,smarując co jakiś czas pozostałą marynatą.Smacznego!