anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ziołowe pesto na zapas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Czasami tak mi się rozrośnie bazylia, że nie nadążam jej zużywać. Najsmaczniejsze są młode listki dlatego, aby nie dopuścić do zakwitnięcia roślinki przerabiam ją na domowe pesto.

Ziołowe pesto na zapas Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziołowe pesto na zapas

 

  • listki bazylii - 100 g
  • listki bazylii cytrynowej - 40 g
  • natka pietruszki - 40 g
  • szałwia – 10 listków
  • blanszowane migdały - 100 g
  • czosnek - 1 główka
  • tarty parmezan - ½ szk.
  • szczypta soli - do smaku
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • oliwa extra virgin - 1 szk.
  • plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczków

Sposób przygotowania:

Ziołowe pesto na zapas
Wszystkie zioła dokładnie myję i dokładnie osuszam w suszarce do sałaty. Przekładam do dzbanka blendera, dodaję blanszowane migdały, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie miksuję. Następnie dodaję starty na tarce jarzynowej parmezan, sól, sok z cytryny i oliwę. Doprawiam do smaku solą i jeszcze przez chwilę wszystko miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy sos przekładam do słoiczków i na wierzch wlewam warstwę oliwy, dzięki której pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce około dwóch tygodni.
Ziołowe pesto na zapas
Gotowy sos przekładam do słoiczków i na wierzch wlewam warstwę oliwy.

Tagi:

tarta