Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ziołowy kurczak długo marynowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ziołowy kurczak, marynowany 2 doby jest niezwykle pyszny! Polecam na obiad dla gości. Będą zachwyceni soczystym i aromatycznym mięskiem.

Ziołowy kurczak długo marynowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowy kurczak długo marynowany

 

  • 1,5 kg kurczaka (udka i pałki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kolendry suszonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Ziołowy kurczak długo marynowany
Do miski wsypać odmierzone ilości soli, pieprzu, tymianku, oregano, kolendry, słodkiej papryki i majeranku. Następnie dodać miód, krem balsamiczny (ciemny) i olej. Wymieszać dokładnie marynatę i odstawić. Kurczaka umyć, osuszyć i wrzucić do rękawa do pieczenia. Wlać marynatę, obrócić kilka razy aby dokładnie pokryć kurczaka. Wstawić do lodówki na 2 doby. Warto przewrócić rękaw z kurczakiem kilka razy na dzień. Następnie rękaw z mięsem ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 70-80 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Mięso podałam z gulaszem warzywnym.
Ziołowy kurczak długo marynowany
Do miski wsypać odmierzone ilości soli, pieprzu, tymianku, oregano, kolendry, słodkiej papryki i majeranku.
Ziołowy kurczak długo marynowany
Następnie dodać miód, krem balsamiczny (ciemny) i olej. Wymieszać dokładnie marynatę i odstawić.
Ziołowy kurczak długo marynowany
Kurczaka umyć, osuszyć i wrzucić do rękawa do pieczenia. Wlać marynatę, obrócić kilka razy aby dokładnie pokryć kurczaka. Wstawić do lodówki na 2 doby. Warto przewrócić rękaw z kurczakiem kilka razy na dzień.
Ziołowy kurczak długo marynowany
Następnie rękaw z mięsem ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 70-80 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa).