Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Marynowane Piersi Drobiowe z Piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Piersi z kurczaka z warzywami to szybkie i tanie danie dla całej rodziny.

Marynowane Piersi Drobiowe z Piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowane Piersi Drobiowe z Piekarnika

 

  • 2 piersi z kurczaka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowane Piersi Drobiowe z Piekarnika
► MARYNATA : sos sojowy, oliwa, ocet balsamiczny, sól, papryka, pieprz i czosnek - dokładnie wymieszać. Do powstałej marynaty włożyć piersi z kurczaka i odstawić do lodówki na całą noc. ► Następnego dnia wyjąć piersi z marynaty, rozgrzać na patelni oliwę i podsmażać 1 minutę z każdej strony ( w środku mięso powinno być jeszcze surowe ). ► Papryki i cebulę pokroić w kostkę, cukinie w półplasterki a czosnek w słupki. Dno naczynia żaroodpornego podlać oliwą i 8 łyżkami wody. Następnie wyłożyć połową pokrojonych warzyw i posypać ziołami prowansalskimi, lubczykiem oraz solą ziołową i kolorowym pieprzem, na warzywa ułożyć podsmażone piersi i drugą połowę warzyw, którą znowu posypać ziołami prowansalskimi, lubczykiem, solą ziołową i kolorowym pieprzem. Naczynie żaroodporne przykryć, włożyć do nagrzanego piekarniku i piec przez 40 minut w 180C / Termoobieg /.
Marynowane Piersi Drobiowe z Piekarnika
Składniki marynaty z sobą dokładnie wymieszać - do powstałej marynaty włożyć piersi z kurczaka i odstawić do lodówki na całą noc.
Marynowane Piersi Drobiowe z Piekarnika
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek - umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.