Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Złocisty makaron ryżowy w czarne piegi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam ,, dyspozycyjność " makaronu ryżowego. Fantastycznie chłonie smaki i kolory

Złocisty makaron ryżowy w  czarne piegi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Złocisty makaron ryżowy w czarne piegi

 

  • 20 dag makaronu Tagliatelle ryżowego
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 kostka rosołowa do ryżu, makaronów i ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki masła
  • czarnuszka do posypania
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Złocisty makaron ryżowy w czarne piegi
Zagotować wodę z kurkumą i kostkami rosołowymi . Wrzucić makaron i gotować ok. 5 minut .Zostawić na 10 minut pod przykryciem . Odcedzić . Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło. Wymieszać. Podawać układając porcje makaronu na talerzu ( lub całość na półmisku) - posypać czarnuszką , a boki udekorować rantem z pokrojonej natki pietruszki. * robię na kostkach bulionowych bo nie znalazłam jeszcze sposobu na wykorzystanie normalnego bulionu lub wywaru warzywnego zabarwionego kurkumą po ugotowaniu w nim makaronu. Pewnie można by zrobić na nim jakąś zupę . Na razie wylewam więc w grę wchodzą tylko kostki bulionowe.
Złocisty makaron ryżowy w  czarne piegi
Zagotowac wodę z kostkami bulionowymi i kurkumą
Złocisty makaron ryżowy w  czarne piegi
Makaron wrzucić do wrzącego wywaru i chwilę gotować- potem trzymać w wywarze bez gotowania
Złocisty makaron ryżowy w  czarne piegi
Odcedzić zabarwiony na żółto makaron -tak by dobrze odciekł
Złocisty makaron ryżowy w  czarne piegi
Przełożyć odcedzony makaron ponownie do garnka i dodać masło- wymieszać

Tagi:

ryż makaron