Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Złoty ryż.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż na sypko, w wersji z curry

Złoty ryż. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Złoty ryż.

 

 

  • 2 łyżeczki curry

 

  • łyżeczka wegety

 

  • pół łyżeczki soli

 

  • pół szklanki wody

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Złoty ryż.
Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy ryż na ok. 5-10 min. Podlewamy go wodą i dosypujemy przyprawy, mieszamy. Dusimy go na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 min. Po tym czasie odkrywamy ryż i redukujemy go, czyli czekamy aż nadmiar wody wyparuje.
Złoty ryż.
Tak przygotowany ryż nie skleja się i nie tworzy zbitej masy, lecz jest sypki i apetyczny

Tagi:

ryż