Sposób przygotowania:
Zmodyfikowane Pierożki w Sosie Łowicza
Jest coś takiego co każdy chyba lubi- są to pierogi. I wariacje na temat pierożków mogą być nieskończone. Jako, że za lepieniem nie przepadam to ktoś kiedyś mi podsunął pewien pomysł i po zmodyfikowaniu go (inaczej być nie może;) ) przedstawiam: Przygotowujemy farsz na pierogi ruskie. Ziemniaczki ugotowane, tłuczemy na kwaśne jabłko ;) W takie gorące wrzucamy serek biały – osobiście lubię pół na pół nieco soli i pieprzu i zeszklonej na maśle drobniutko pokrojonej cebulki. Mieszamy. I takim ciepłym farszem pierogowym smarujemy dokładnie wafle tortowe. Farsz powoduje, że wafle zmiękną i dadzą się zwinąć w rulon. Rulon kroimy na plastry takie ok. 1-2cm grubości. Pluskamy je w roztrzepanym jajku i maczamy w bułce tartej – choć ja osobiście wolę zmielone płatki kukurydziane. Smażymy z obu stron. Na talerzu zalewamy parującym Sosem Pieczarkowym Łowicza. Niektórzy wolą zamiast pieczarkowego Słodko-Kwaśny Pikantny. Z którym smakuje lepiej oceńcie sami. Naprawdę warto….PS nie podaję dokładnych ilości bo sama gotuję zwykle na oko. W zależności od ilości użytych ziemniaczków tyle samo serka a cebulka wg uznania. A sosu duuuuużo:)
Sarenka
margolata
Sarenka
evita0007
Avatea