Żołądki drobiowe w potrawce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawka powstała z rozpaczy, że znowu to samo na obiad. Okazała się pyszna i gości częściej na stole niż klasyczne żołądki drobiowe...

Żołądki drobiowe w potrawce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żołądki drobiowe w potrawce

 

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki mrożonej włoszczyzny, krojonej w słupki
  • 1 średniej wielkości papryka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • litr wrzątku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe w potrawce
Żołądki myjemy, oczyszczamy, przekrawamy na pół, bądź na trzy części (w przypadku naprawdę dużych żołądków). Przyrumieniamy na suchej patelni (proponuję robić to partiami, żeby się żołądki przyrumieniły, a nie dusiły we własnym sosie). W tzw. międzyczasie obrać cebule, pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju w rondlu. Przyrumienione żołądki wrzucić do rondla z cebulą. Na patelni podsmażamy mrożoną włoszczyznę, dodajemy do żołądków. Wlewamy litr wrzątku, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz niemalże do minimum i dusimy wszystko do miękkości mięska. Podczas kiedy żołądki się duszą, kroimy pieczarki w plasterki, podsmażamy na suchej patelni do momentu, kiedy pieczarki puszczą sok i ten sok wyparuje (od czasu do czasu proponuję zamieszać żeby się nie przypaliło). Myjemy, oczyszczamy i kroimy także paprykę w krótkie paseczki. Gdy żołądki będą prawie miękkie wrzucamy do nich pieczarki i paprykę, dogotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę bełtamy w szklance wody, wlewamy zawiesinę do potrawki i jeszcze chwilę gotujemy, do momentu kiedy nie będzie czuć surowizny mąki. Potrawkę podajemy z ziemniakami albo kaszą jęczmienną lub gryczaną oraz z dowolną surówką. Życzę smacznego!
Żołądki drobiowe w potrawce
Żołądki drobiowe umyte, oczyszczone i pokrojone na mniejsze części.
Żołądki drobiowe w potrawce
W jednym rondlu wylądowały przyrumienione żoładki, zeszklona cebula i przesmażone mrożone warzywa.
Żołądki drobiowe w potrawce
Papryka czerwona i uduszone pieczarki za chwilę wylądują obok żołądków.