Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Żołądki drobiowe w sosie marchewkowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najlepsze żołądki drobiowe jakie miałam przyjemność jeść. Marchewka sprawia, że danie jest aż od niej słodkie.

Żołądki drobiowe w sosie marchewkowo-koperkowym

Składniki:

Żołądki drobiowe w sosie marchewkowo-koperkowym

 

  • 1 kg żołądków
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • pęczek koperku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • płaska łyżka soli
  • 0,5 l. bulionu (może być z kostki)
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe w sosie marchewkowo-koperkowym
Umyte żołądki myjemy i kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą.

Po 10 minutach gotowania odcedzamy. Płuczemy i jeszcze raz zalewamy wodą.

Gotujemy do czasu aż podroby zmiękną (ok. 1,30h). Marchew ścieramy na grubych oczkach. Wraz z posiekana cebulą podsmażamy na łyżce masła.

Dodajemy mąkę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion. Dolewamy śmietanę i dokładamy drobno posiekany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku.

Doprawiamy cukrem. Podroby mieszamy z sosem.