anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Żołądki drobiowe w sosie musztardowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na obiad proponujemy dzisiaj żołądki drobiowe w musztardowym sosie z cebulką, podawane z kluskami śląskimi

Żołądki drobiowe w sosie musztardowym

Składniki:

Żołądki drobiowe w sosie musztardowym

 

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 3 duże cebule
  • 1 marchew
  • 1 łyżka czubata musztardy
  • 5 pieczarek
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • sól, pieprz, ostra papryka mielona w proszku
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 0,75 litra wody do sosu+ 3.4 szklanki wody do zaprawki
  • 1 łyżka masła roślinnego.

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe w sosie musztardowym
Żołądki dokładnie umyć, osuszyć na sitku z wody, cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, masło roślinne rozgrzać w rondlu, wrzucić żołądki, lekko obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, i pokrojone w kawałki pieczarki, mieszając podsmażać 7 min. Następnie dodać wszystkie przyprawy, zalać 0,75 litrem wody, gotować wszystko do miękkości żołądków. Gdy wszystko jest miękkie, dodać musztardę i gotować jeszcze 5 min, doprawić wg własnego smaku. Mąkę rozmieszać z 3/4 szklanki wody, zaprawić żołądki, gotować 2 min , mieszając. Podawać z kluskami śląskimi, kaszą , lub ziemniakami. Smacznego.