Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Podawać z ziemniakami z wody i np. młodą kapustą ugotowaną w "ćwiartkach"

Żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym

Składniki:

Żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym

 

  • 50 dag żołądków z kurczaka,
  • 1 średnia cebula,
  • 200 ml rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym
Żołądki oczyścić umyć i osączyć na sicie. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić żołądki. Obsmażyć na złoty kolor. Posolić i popieprzyć. Dodać obraną i pokrojoną w "wiórki" cebulę. Zeszklić. Podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. (w miarę ubytku płynu podlewać wodą). Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Wlać do żołądków. Zagotować.