WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Chleb kukurydziany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lekki, puszysty chlebek z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje wspaniałego koloru. Łatwy w przygotowaniu.

Chleb kukurydziany

Składniki:

Chleb kukurydziany

 

Sposób przygotowania:

Chleb kukurydziany
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mąki przesiewamy razem z solą do miski, w zagłębienie na środku wlewamy drożdże i odstawiamy nakryte wilgotną ściereczką na ok 20 minut.  Po tym czasie dodajemy jajka i masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok pół godziny.  Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i możemy posypać ziarnami. Pieczemy ok godziny w 200 stopniach.