PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Chili Con Carne z chlebem kukurydzianym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne i pożywne danie :-)

Chili Con Carne z chlebem kukurydzianym

Składniki:

Chili Con Carne z chlebem kukurydzianym

 

  • CHILI:
  • 1 słoik sosu meksykańskiego Łowicz
  • 300g mielonego z łopatki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 średnia czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 mała cebula (lub pół dużej) pokrojona w kostkę
  • 1 ostra papryczka chili drobno posiekana

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chili Con Carne z chlebem kukurydzianym
CHILI: Mięso podsmażamy z cebulą i ostrą papryczką na oliwie, aż stanie się sypkie. Następnie dodajemy warzywa (poza czerwoną fasolą) i sos meksykański Łowicz. Wszystko dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy bez przykrycia około 5minut. Gotowe chili nakładamy do miseczek i dekorujemy odrobiną startego żółtego sera lub świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem (np. chlebem kukurydzianym).CHLEB KUKURYDZIANY: Oba rodzaje mąki mieszamy dokładnie ze sobą. Mleko o temperaturze co najmniej pokojowej (ale najlepiej trochę podgrzane) rozrabiamy z drożdżami wlewamy do mąki, chwilę rozrabiamy i pozostawiamy przykryte płócienną ściereczką na 15-20 minut.Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto, które przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. Odstawiamy jeszcze na 40 minut.Następnie pieczemy na środkowej w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200st przez 60 minut (najlepiej ustawić grzanie od dołu, a dopiero na ostatnie 10 minut od dołu i od góry, jeśli chleb nie będzie przyrumieniony).