Sposób przygotowania:
Chili Con Carne z chlebem kukurydzianym
CHILI: Mięso podsmażamy z cebulą i ostrą papryczką na oliwie, aż stanie się sypkie. Następnie dodajemy warzywa (poza czerwoną fasolą) i sos meksykański Łowicz. Wszystko dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy bez przykrycia około 5minut. Gotowe chili nakładamy do miseczek i dekorujemy odrobiną startego żółtego sera lub świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem (np. chlebem kukurydzianym).CHLEB KUKURYDZIANY: Oba rodzaje mąki mieszamy dokładnie ze sobą. Mleko o temperaturze co najmniej pokojowej (ale najlepiej trochę podgrzane) rozrabiamy z drożdżami wlewamy do mąki, chwilę rozrabiamy i pozostawiamy przykryte płócienną ściereczką na 15-20 minut.Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto, które przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. Odstawiamy jeszcze na 40 minut.Następnie pieczemy na środkowej w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200st przez 60 minut (najlepiej ustawić grzanie od dołu, a dopiero na ostatnie 10 minut od dołu i od góry, jeśli chleb nie będzie przyrumieniony).
jaNina
Super!
dusia30