PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Żółty ryż z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo fajny dodatek do obiadu - łatwo i szybko się robi, a przy tym dobrze smakuje i atrakcyjnie się prezentuje.

Żółty ryż z fasolką szparagową

Składniki:

Żółty ryż z fasolką szparagową

 

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 niecałe szklanki wody
  • 200g fasolki szparagowej

Sposób przygotowania:

Żółty ryż z fasolką szparagową
Na maśle podsmażamy przyprawy i papryczkę chili (jeśli chcemy ostre danie). Następnie wrzucamy ryż i smażymy cały czas mieszając. Gdy stanie się biały wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową i mieszamy wszystko razem. Następnie zakrywamy szczelnie pokrywką – jeśli mamy otwór w pokrywce zatykamy go, zmniejszamy gaz i gotujemy 10 minut bez zaglądania i mieszania. Po tym czasie sprawdzamy, czy na dnie nie ma wody. Jeśli jest, chwilę jeszcze gotujemy.