Sposób przygotowania:
Czosnkowa mielonka z słoika
Mięso zmielić na dużych oczkach, w maszynce do mięsa. Dodajemy peklosól , dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny ( można dodać zwykłą sól i ominąć leżakowanie) Potem dodajemy przyprawy i rozpuszczoną w letniej wodzie żelatynę. Wyrabiamy około 10 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta w mięso. Rozkładamy do słoików, zostawiając nie mniej niż 1 cm luzu, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy 1 dzień - 50 minut 2 dzień -40 minut 3 dzień- 30 minutZa każdym razem wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem na około 1 godzinę. Mielonka jest pyszna - u mnie tradycyjnie z pajdą orkisza:)
zbysiowa
reanja
Po otwarciu słoika rzeczywiście pachnie pięknie:)
Alex_M
reanja
czubryca nam bardziej smakuje- szczególnie czerwona.
Z tego co zauważyłam, samczki mamy bardzo podobne:)