reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Czosnkowa mielonka z słoika

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mielonka jest mocno doprawiano czosnkiem, ale taka nam odpowiada:) można dodać mniej czosnku i nie trzeba używać peklosoli, mięso będzie bardziej szare.

Czosnkowa mielonka z słoika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czosnkowa mielonka z słoika

 

  • 1 kg łopatki ( może być inne mięso, ale nie za chude)

 

 

  • 1/ łyżeczki cukru

 

  • 17 g peklosolo

 

 

  • 1 płaska łyżka czubrycy czerwonej

 

  • 1 szklanka letniej wody

 

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Czosnkowa mielonka z słoika
Mięso zmielić na dużych oczkach, w maszynce do mięsa. Dodajemy peklosól , dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny ( można dodać zwykłą sól i ominąć leżakowanie) Potem dodajemy przyprawy i rozpuszczoną w letniej wodzie żelatynę. Wyrabiamy około 10 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta w mięso. Rozkładamy do słoików, zostawiając nie mniej niż 1 cm luzu, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy 1 dzień - 50 minut 2 dzień -40 minut 3 dzień- 30 minutZa każdym razem wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem na około 1 godzinę. Mielonka jest pyszna - u mnie tradycyjnie z pajdą orkisza:)
Czosnkowa mielonka z słoika
Etap 1Mięso zmielić na dużych oczkach, w maszynce do mięsa.
Czosnkowa mielonka z słoika
Etap 2Rozkładamy do słoików, zostawiając nie mniej niż 1 cm luzu, dokładnie zamykamy
Czosnkowa mielonka z słoika
Etap 3pasteryzujemy trzykrotnie, w 24 godzinnych odstepach

Tagi:

mięso