bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

MIęso z weka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysł zaczerpniety z Galerii potraw

MIęso z weka

Składniki:

MIęso z weka

 

 

Sposób przygotowania:

MIęso z weka
Przyprawy mieszamy z solą, i dokładnie nacieramy nimi mięso. Natarte mięso obwiazujemy szpagatem, odstawiamy na 2-3 godzinki w temperatze pokojowej. Po tym czasie wkładamy mięso do wyparzonego słoika i szczelnie zamykamy. Szczelnie zamknięty słoik wstawiamy do garnka z zimną wodą, woda powinna sięgać nie niżej niż do 3/4 wysokości słoika. Od zagotowania wody gotujemy ok 3 h. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić w wodzie do ostygnięcia, Odstawiamy w chlodne ciemne miejsce na min3 dni. Po tym czasie otwieramy i jemy.