Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Zrazy cielęce zawijane w sosie pieczenio

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na niedzielny obiad, pyszne zrazy dla mojej rodzinki

Zrazy cielęce zawijane w sosie pieczenio Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zrazy cielęce zawijane w sosie pieczenio

 

 

Sposób przygotowania:

Zrazy cielęce zawijane w sosie pieczenio
Mięso umyć , osączyć, pokroić na 4 porcje. Każdy kawałek mięsa rozbić cienko na płaty. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić opłukać, osączyć, pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulą, solą i pieprzem, udusić na tłuszczu, do odparowania sosu, ostudzić. Na każdy płat mięsa nakładać pieczarki z cebulką, zwinąć ciasno w rulon, spiąć wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz, osmażyć zrazy ze wszystkich stron na rumiano. Zrazy przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia, rozrobić sos pieczeniowy w 300 ml wody, dodać do zrazów, gotować jeszcze przez 15 minut. Wyjąć wykałaczki, ułożyć zrazy na talerzu, polać sosem pieczeniowym. Podawać z kaszą gryczaną.
Zrazy cielęce zawijane w sosie pieczenio
Pieczarki opłukane, osączone, pokrojone na drobno, uduszone na tłuszczu
Zrazy cielęce zawijane w sosie pieczenio
Kasza ugotowana we wrzącej i osolonej wodzie, na sypko

Tagi:

sosy beza bezy