Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zrazy duszone z biodrówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Oddzielone od kości mięso pokroić w poprzek włókien na 8 małych

Zrazy duszone z biodrówki

Składniki:

Zrazy duszone z biodrówki

 

  • 70-80 dag biodrówki
  • sól
  • 1 łyżeczka mąki
  • przyprawa wloska
  • 4 dag tłuszczu
  • 15 dag cebuli
  • 2 papryki
  • 2-3 pomidory
  • zielenina

Sposób przygotowania:

Zrazy duszone z biodrówki
Oddzielone od kości mięso pokroić w poprzek włókien na 8 małych kawałków. Rozbić je lekko młotkiem zwilżonym w wodzie i za pomocą noża uformować foremne zraziki. Mięso osolić, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę i paprykę pokroić w krążki. Zrazy ułożyć w płaskim naczyniu, obłożyć pokrajanymi warzywami, oprószyć przyprawą włoską, podlać 1 szkl wody i pod przykryciem dusić do miękkości. Pomidory obrać ze skórki i dodać do mięsa pod koniec duszenia. Zrazy podawać razem z miękkimi warzywami, posypane zieleniną, z dodatkiem ziemniaków, ryżu na sypko lub innej kaszy i z surówką sezonową.