Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zrazy wieprzowe z kapustą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Idealnie pasują do klusek śląskich

Zrazy wieprzowe z kapustą i boczkiem

Składniki:

Zrazy wieprzowe z kapustą i boczkiem

 

  • 4 plastry schabu
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Zrazy wieprzowe z kapustą i boczkiem
Schab umyć, osuszyć, cienko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem .Kapustę posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę, dodać kapustę, podlać 1/4 szklanki wody, udusić. W międzyczasie dodać pokrojony w kostkę boczek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz układać na kawałkach mięsa, zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na gorącym oleju, podlać wodą. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Zagęścić mąką wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody. Zagotować.

Tagi:

schab kapusta