Sposób przygotowania:
zrazy z kaszą gryczaną
mięso kroimy na zrazy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa,boczek i ogórki kroimy w słupki, plastry mięsa ewentualnie smarujemy musztardą i następnie układamy na nich plastry cebuli,słupki boczku i ogórka ,zawijamy brzegi zrazu do środka i spinamy wykałaczkami.Na patelni rozgrzewamy olej,zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy(mąka chroni mięso przed wysychaniem),pozostałą cebule siekamy i razem z grzybami(jeśli są duże to też należy je pokroić na drobniejsze kawałki),cebulę razem z grzybami dodajemy do zrazów ,dodajemy tez liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu i doprawiamy solą. Wszystko razem dusimy ok.1 godz..Gdy zrazy są miękkie ,solimy jeszcze do smaku i dodajemy śmietanę.kaszę gotujemy w osolonej wodzie(można dodać do gotującej się kaszy łyżkę smalcu wtedy będzie smaczniejsza).Po ugotowaniu ja zawsze zawijam garnek z kaszą na jakieś pół godz. w koc, wtedy ona się bardzo dobrze wypróża i nie jest mokra.Gdy kasza jest już gotowa to wystarczy nałożyć ją na talerze, dołożyć zrazy ,polać sosem i gotowe.
zibi_scj55
AguchaZ