AguchaZ

AguchaZ

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

zrazy z kaszą gryczaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

to danie nie jest częste na naszym stole, ale gdy się pojawia to wszyscy są zadowoleni

zrazy z kaszą gryczaną

Składniki:

zrazy z kaszą gryczaną

 

  • ziele angielskie ,pieprz ziarnisty,150 ml śmietany do sosów,olej,sol, ewentualnie musztarda(sarepska

Sposób przygotowania:

zrazy z kaszą gryczaną
mięso kroimy na zrazy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa,boczek i ogórki kroimy w słupki, plastry mięsa ewentualnie smarujemy musztardą i następnie układamy na nich plastry cebuli,słupki boczku i ogórka ,zawijamy brzegi zrazu do środka i spinamy wykałaczkami.Na patelni rozgrzewamy olej,zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy(mąka chroni mięso przed wysychaniem),pozostałą cebule siekamy i razem z grzybami(jeśli są duże to też należy je pokroić na drobniejsze kawałki),cebulę razem z grzybami dodajemy do zrazów ,dodajemy tez liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu i doprawiamy solą. Wszystko razem dusimy ok.1 godz..Gdy zrazy są miękkie ,solimy jeszcze do smaku i dodajemy śmietanę.kaszę gotujemy w osolonej wodzie(można dodać do gotującej się kaszy łyżkę smalcu wtedy będzie smaczniejsza).Po ugotowaniu ja zawsze zawijam garnek z kaszą na jakieś pół godz. w koc, wtedy ona się bardzo dobrze wypróża i nie jest mokra.Gdy kasza jest już gotowa to wystarczy nałożyć ją na talerze, dołożyć zrazy ,polać sosem i gotowe.