zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Zrazy z kury po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne zrazy z kury po polsku

Zrazy z kury po polsku

Składniki:

Zrazy z kury po polsku

 

  • 2 piersi z kury
  • 5 dag tłuszczu
  • mąka
  • 8 grzanek z bułki
  • 3 jajka
  • 3 daj szynki
  • 2 dag groszku konserwowego
  • 15 dag pasztetu z wątróbki drobiowej
  • tłuszcz do grzanek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy z kury po polsku
Filety z kury oczyścić z błon, oddzielić od kości, podzielić na osiem kawałków po czym rozbić tłuczkiem co daje im okrągły kształt. Obtoczyć w mące, posypać przyprawami, usmażyć z obydwu stron.
Grzanki usmażyć z obydwu stron, posmarować pasztetem, ułożyć na nich po kawałku mięsa i wstawić do piekarnika. Jajka rozbić trzepaczką w głębokim naczyniu wraz z pokrojoną w paseczki szynką, groszkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
Rozgrzać tłuszcz, wlać na niego jajka, usmażyć omlet, wykroić szklanką osiem małych kółeczek i ułożyć je na zrazach. Podawać z warzywami.