kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Zrazy z mielonego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne zraziki które pasują i do makaronu i do kaszy- pyszotka :)

Zrazy z mielonego mięsa

Składniki:

Zrazy z mielonego mięsa

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zrazy z mielonego mięsa
Do mięsa dodajemy namoczona i odsączona bułkę, startą cebulę, jajko, mąkę ziemniaczana, sól i pieprz. Mieszamy. Formujemy zraziki wielkości jajka, spłaszczamy lekko i oprószamy maką. Obsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka, dodajemy troszkę tłuszczu, wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Mieszamy 1 łyżkę mąki z 2 łyżkami wody, dodajemy śmietanę i wlewamy to do mięsa. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z makaronem np spaghetti, lub z kaszą i kiszonym ogórkiem posypane natką. Smacznego!