Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Zrazy zawijane z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Idealna na niedzielny obiad

Zrazy zawijane z ogórkiem

Składniki:

Zrazy zawijane z ogórkiem

 

  • 1 kg. wołowiny bez kości
  • 10 dag. słoninki
  • 5 kiszonych ogórków
  • 6 łyżek musztardy
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek masła

 

Sposób przygotowania:

Zrazy zawijane z ogórkiem
Mięso umyć, obrać z błon, pokroić ukośnie w poprzek włókien na szerokie plastry. Podbić tłuczkiem tak, aby powstały szerokie płaty. Przyprawić, posmarować cienko musztardą, obłożyć pokrojoną słoninką i kawałkami ogórka. Założyć boki, aby farsz nie wypadł, zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami. Otoczyć w mące, usmażyć na maśle, wlać szkl. wody. Dusić pod przykryciem do miękkości, wyparowany sos uzupełnić wodą. Gdy zrazy są miękkie zagęścić sos resztką mąki, przyprawić.