Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zupa borowikowa z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kremowa i aromatyczna zupa borowikowa

Zupa borowikowa z łazankami

Składniki:

Zupa borowikowa z łazankami

 

  • 500g borowików
  • 1l bulionu
  • 200ml kremówki
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • oliwa borowikowa
  • ząbek czosnki
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • łazanli

Sposób przygotowania:

Zupa borowikowa z łazankami
Cebulę pokroić w kostkę a czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Oczyszczone borowiki pokroić w grubą kostkę i wrzucić na patelnię, gdy grzyby się usmażą dodać je go gotującego się buliony. Z łyżki mąki i dwóch łyżek masła zrobić zasmażkę, do zupy wlać śmietankę i dodać zasmażkę. Gotową zupę doprawić solą pieprzem i tymiankiem, podawać z łazankami i oliwą borowikową.