Anko28

Anko28

Szef Kuchni
[Przepisów: 45]

Zupa botwinkowa z wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Początek lata to czas kiedy w ogródku kwitną kwiaty i pojawiają się pierwsze młode warzywa, takie jak liście buraczka idealne na domową zupę.

Zupa botwinkowa z wkładką

Składniki:

Zupa botwinkowa z wkładką

na zupę

  • 1 litr wody,
  • kostka rosołowa,
  • sól i pieprz,
  • udko z kurczaka lub innego mięsa,
  • 1 marchewka ,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler lub liście selera,
  • 4 ziemniaki,
  • liście buraczków,
  • śmietana,
  • mąka na zaczepkę.

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa z wkładką
Zagotować litr wody z kostką rosołową, udkiem z kurczaka lub innym mięsem, przyprawami- solą i pieprzem.

Do gotującego się wywaru, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i seler ( korzeń lub liście) oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.

Gotujemy jeszcze chwilę wszystko razem do miękkości.

Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, dajemy umyte liście buraczka.

Na koniec robimy zaczepkę z mąki i śmietany i dodajemy do zupy. Zagotować. 



Tagi:

zupa