BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1417]

Zupa botwinkowo- szczawiowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna zupa z botwinki połączona ze szczawiem daje pyszny niepowtarzalny smak. Jest syta i bardzo smaczna.

Zupa botwinkowo- szczawiowa

Składniki:

Zupa botwinkowo- szczawiowa

 

  • rosół lub bulion około 2 litrów,
  • botwinka paczek,
  • szczaw pęczek,
  • koperek pęczek,
  • szczypiorek pęczek,
  • ziemniaki 4 szt,
  • marchewka 1/2 szt,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • ocet jabłkowy do smaku,
  • mąka 1 łyżeczka,
  • śmietana 200 ml,

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowo- szczawiowa
Do rosołu lub bulionu dodać obrane ,opłukane i pokrojone w kostek ziemniaki oraz umyte obrane i pokrojone bulwy botwinki, oraz obraną pokrojoną w plasterki marchewkę.

Gotowca około 15 -20 minut dodać opłukaną i pokrojoną botwinkę oraz opłukany i pokrojony szczaw doprawić octem jabłkowym. Następnie doprawić cukrem i zabielić śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki. Jeszcze chwile pogotować .Zdjąć z ognia dodać opłukany i pokrojony szczypiorek i koperek.

Smacznego.