marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa brokułowa z pesto na zielono.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zrobić wywar z jarzyn,a różyczki brokułowe podgotować trochę i przetrzeć przez sitko z pesto pałką.Gotować z 30 min.i doprawić i podawać.

Zupa brokułowa z pesto na zielono.

Składniki:

Zupa brokułowa z pesto na zielono.

 

  • 1 litr wody na wywar jarzynowy,
  • 1 kilo brokułów,
  • 1 duża marchew,
  • 1 por,
  • 3 buliony kurze,
  • 3 listki laurowe,śmietanka 12%,
  • słoik mały pesto zielonego,
  • 6 kulek ziela ang,3 g.mąki,
  • sól,maggi i pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa z pesto na zielono.
Nastawić wodę na wywar jarzynowy i dodać kolejno umyte i obrane jarzyny,rosołki,ziela angielskiego i listków laurowych i goto-
-wać na wolnym ogniu,potem zwiększyć nieco ogień i gdy zacznie bulgotać dać na wodę oczyszczone brokuły i podgotować,aż zmię-
kną nieco,a potem łyżką cedzakową wyjąć na sitko i przetrzeć z
pesto na sitku drewnianą pałką do garnka.Przedtem jednak wyjąć
jarzyny z wywaru i liście laurowe.Przetarte brokuły gotować jeszcze z 20-30 min,a potem doprawić maggi-ze trzy łyżki,soli i
pieprzu.Spróbować przed podaniem,czy dobra zupa,zrobić zawie-
-sinę z wody i mąki,dodać śmietany,ale przedtem zahartować w
zupie,by się nie zwarzyła,zamieszać i gotowe !