kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Zupa brukselkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszna zupa pełna witamin i aromatu, którą gotuje się bardzo szybko. Dobra alternatywa dla zupy z białej kapusty.

Zupa brukselkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa brukselkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa brukselkowa
Brukselkę czyścimy z brzydkich liści i kroimy na ćwiartki. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Do garnka wlać bulion warzywny. Następnie dodać warzywa i gotować około 30 minut, gdy warzywa będą miękkie doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką słodką. Pogotować i rozlać zupę na talerze. Na każdym talerzu dać łyżkę śmietany. 
Zupa brukselkowa
Brukselkę oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zupa brukselkowa
Warzywa gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku.
Zupa brukselkowa
Gotową, gorącą zupę rozlewamy na talerze.