halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Zupa brukselkowa 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jest zupka którą ja lubię najbardziej , podaję ją także w postaci kremu z groszkiem ptysiowym

Zupa brukselkowa 6

Składniki:

Zupa brukselkowa 6

 

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 30 dag brukselek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • kawałek selera
  • ok. 1/2 szkl. śmietany
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • pietruszka
  • przyprawa magii

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa brukselkowa 6
Do garnka wlewamy 2 l bulionu warzywnego ( może być z kostki). Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i dodajemy do bulionu . Na patelni przypiekam na mocno złoty kolor cebulę ,następnie obieramy brukselkę z wierzchnich liści i dodajemy do zupki, pieprzymy i solimy gotujemy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Marchew ,pietruszkę i seler wyjmujemy z zupki kroimy w kostkę ,słupki lub talarki i rozkładamy na talerze. Zupkę podbijamy śmietaną dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek, doprawiamy przyprawą magii , i gorącą podajemy