kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 783]

Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zupę brukselkową. Przygotowana na drobiowym wywarze z dodatkiem mrożonych warzyw i słodkiej śmietanki smakuje pysznie. Polecam.

Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami

 

  • 1,5 l wody
  • 1 udko z kurczaka
  • 30 dag brukselki
  • 4 ziemniaki
  • 30 dag mrożonki warzywnej ( groszek, marchewka, kalafior, kukurydza )
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • domowa przyprawa do zupy

Sposób przygotowania:

Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. 

W międzyczasie czyścimy i obieramy brukselkę. 

Do zagotowanej wody wkładamy umyte udko bez skóry i gotujemy przez 20 minut, zbieramy szumowiny.

W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w sporą kostkę.

Pokrojone ziemniaki, brukselkę i mrożone warzywa dokładamy do garnka z udkiem i gotujemy do miękkości. Udko wyjmujemy z zupy i oddzielamy mięso od kości, mięso wkładamy ponownie do garnka. 

Na samym końcu doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, zagotowujemy.  
Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami
Udko z kurczaka myjemy i ściągamy z niego skórę.
Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami
Brukselkę czyścimy z zewnętrznych liści i myjemy.
Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami
Obrane ziemniaki kroimy w sporą kostkę, wkładamy do miski i myjemy.
Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami
Na samym końcu wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku.