WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1150]

Zupa grochowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna rozgrzewająca zupa grochowa z ziemniakami i marchewką. Idealna na obiad na jesienne i zimowe dni.

Zupa grochowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa grochowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa

ETAP 1:

Groch wsypać do garnka. Wlać ok. 1,5-2l wody i zagotować. Wrzucić kostkę i gotować aż groch się rozgotuje. Dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa (ziemniaki, marchewkę i pietruszkę). Włożyć listek laurowy i ziele angielskie. Dodać posiekany koperek i roztarty majeranek. Gotować dalej aż warzywa będą mięciutkie.

Słoninę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i wytopić na skwarki. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać odrobinę zupy i dobrze wymieszać. Przelać do garnka.

Pogotować zupę jeszcze 10 minut i rozlać na talerze.

Zupa grochowa
Zupa grochowa po ugotowaniu z warzywami i skwarkami w garnku