kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa buraczkowa z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną zupę buraczkową. Przygotowana na domowym rosole z dodatkiem kaszy gryczanej i słodkiej śmietanki. Polecam.

Zupa buraczkowa z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa buraczkowa z kaszą gryczaną

 

  • 2 szkl rosołu
  • 3 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 30 dag ugotowanych buraczków
  • liść selera
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 6 łyżek śmietanki 30 %
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa z kaszą gryczaną
Do garnka wlewamy rosół i zagotowujemy. W międzyczasie marchewki i ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy razem z liśćmi selera.

Marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę, wkładamy do garnka z rosołem. Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Dokładamy do gotującej się zupy i gotujemy do miękkości. Na samym końcu dodajemy ugotowaną kaszę i śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami i zagotowujemy.

Zupę przelewamy na talerze i dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.
Zupa buraczkowa z kaszą gryczaną
Pokrojone warzywa i łodygę selera myjemy.
Zupa buraczkowa z kaszą gryczaną
Pokrojone warzywa i seler gotujemy w rosole.
Zupa buraczkowa z kaszą gryczaną
Obrane ze skórki buraczki ścieramy na tarce.
Zupa buraczkowa z kaszą gryczaną
Starte buraczki dodajemy do gotującej się zupy.

Tagi:

kasza buraki zupy