kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Zupa buraczkowa z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną zupę buraczkową. Przygotowana z nietypowym dodatkiem - mrożonymi warzywami na patelnie.

Zupa buraczkowa z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa buraczkowa z warzywami

 

  • 2 upieczone buraki
  • 700 ml rosołu
  • 1 op warzyw na patelnię z bazylią i tymiankiem
  • 1 łyżka soku cytryny
  • 1 listek laurowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany do zup 18 %
  • liski pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa z warzywami
Do garnka wlewamy rosół i zagotowujemy. Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, wkładamy do gotującego się rosołu i dodajemy listek laurowy. Gotujemy przez 15 minut.

W międzyczasie na patelnie wlewamy olej i smażymy warzywa - według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przelewamy na talerze.

Na jednej połowie układamy smażone warzywa, a drugą dekorujemy śmietanką i listkami pietruszki.
Zupa buraczkowa z warzywami
Obrane ze skórki buraki ścieramy na tarce jarzynowej.
Zupa buraczkowa z warzywami
Starte buraki gotujemy w rosole z listkiem laurowym.
Zupa buraczkowa z warzywami
Mrożone warzywa na patelnię przekładamy na rozgrzany olej.
Zupa buraczkowa z warzywami
Pod koniec smażenia wsypujemy zawartość saszetki.