kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa buraczkowa z pieczonych buraczków i dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną zupę buraczkową. Przygotowana z pieczonych buraczków z dodatkiem dyni i słodkiej śmietanki. Polecam.

Zupa buraczkowa z pieczonych buraczków i dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa buraczkowa z pieczonych buraczków i dyni

 

  • 4 szklanki wody
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 2 średnie upieczone buraki
  • 25 dag dyni
  • 3 -4 ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżka domowej przyprawy do zupy
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa z pieczonych buraczków i dyni
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy marchew i pietruszkę, myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z gotującą się wodą.
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy, kroimy w kostkę i razem z dynią dokładamy do zupy.
Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej, dokładamy do gotującej się zupy i gotujemy do miękkości.
Na samym końcu wsypujemy przyprawę do zupy i wlewamy sok z cytryny oraz śmietankę i mleko, zagotowujemy.
Zupa buraczkowa z pieczonych buraczków i dyni
Obrane ze skórki marchew i pietruszkę, myjemy i kroimy.
Zupa buraczkowa z pieczonych buraczków i dyni
Obraną ze skórki dynię kroimy w sporą kostkę.
Zupa buraczkowa z pieczonych buraczków i dyni
Obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę.
Zupa buraczkowa z pieczonych buraczków i dyni
Obrane ze skórki buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Tagi:

zupy dynia buraki