kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa buraczkowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną zupę buraczkową. Przygotowana na mięsie drobiowym z dodatkiem warzyw i soczewicy. Polecam na obiad.

Zupa buraczkowa z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa buraczkowa z soczewicą

 

  • 20 dag piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 szkl gorącej wody
  • 6 łyżek soczewicy czerwonej
  • 1 listek laurowy
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • 30 dag ugotowanych buraczków
  • 1/2 szkl śmietanki 30 %
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa z soczewicą
Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę, marchewki na talarki. Przekładamy do wody i myjemy.

Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy mięso oraz cebulę, smażymy około 5 minut. Przekładamy do garnka i wlewamy wodę oraz dokładamy pokrojone warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy.

W międzyczasie obieramy buraczki ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej.

Do garnka z zupą wsypujemy soczewicę i dodajemy buraczki, gotujemy do miękkości. Na samym końcu doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę
Zupa buraczkowa z soczewicą
Obrane, umyte i pokrojone ziemniaki oraz marchewki.
Zupa buraczkowa z soczewicą
Pokrojone mięso i cebulę obsmażamy na maśle.
Zupa buraczkowa z soczewicą
Do garnka z mięsem dodajemy wodę i pokrojone warzywa.
Zupa buraczkowa z soczewicą
Następnie wsypujemy soczewicę i gotujemy.

Tagi:

soczewica zupa