Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupę podawać posypane z łazankami z naleśników lub grzankami.

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 50 dag cebula,
  • 2 szt pietruszka,
  • 1 szt por,
  • 4 łyżki śmietana,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 szt żółtka,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
W rondelku rozgrzać masło. Cebulę, por oraz pietruszkę pokroić, wrzucić do rondla z masłem i poddusić. Następnie podlać wodą, osolić i ugotować do miękkości, zmiksować. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać żółtka, wymieszać. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę z żółtkami. Przyprawić do smaku solą. Podawać posypane natką pietruszki.

Tagi:

cebula