ciachaoliwki

ciachaoliwki

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zupa w moim domu od wieków.

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 25 dkg włoszczyzny
  • 40 dkg cebuli
  • 1 1/2 l wody
  • 2 kostki wywaru z warzyw
  • 2 dkg tłuszczu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 dkg mąki
  • cukier
  • sól
  • 1 łyżeczka siekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Warzywa oczyścić, zalać wrzątkiem, dodać tłuszcz, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w krążki, ugotować w niedużej ilość osolonej wody pod przykryciem. Gdy jest miękką, zmiksować i połączyć z przecedzonym wywarem, dodać kostki, przyprawić mąką z 1/2 szklanki wody, zagotować. Następnie połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku. Można podawać z grzankami. Smacznego.

Tagi:

cebula