eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealna na jesienne i zimowe wieczory

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 3-4 cebule
  • Litr bulionu warzywnego - dla mięsożerców bulion z kuraka!
  • sól, pieprz,natka pietruszki
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • Oliwa z oliwek, masło lu olej (około łyżki)
  • Grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę lub talarki- drobno, cienko - zeszklić na tłuszczu. Dodać bulion warzywny. ( tutaj przyznam się że nie zawsze bulion mam więc wody dodawam..dodaję ale to się nie rymuje - i kostkę rosołową albo w ogóle rumienie łyżkę słoninki i boczku...i na tym szklę cebulkę). W każdym razie dodajemy płyn - gotujemy około 30 minut na małym ogniu.Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy blenderem. Dodajemy ser starty - mieszamy. Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy pietruszką, dodajemy grzanki lub groszek ptysiowy i wcinamy!

Tagi:

sery ser cebula