madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zupa cebulowa zapiekana 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozgrzewająca na zimne dni :)

Zupa cebulowa zapiekana 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa cebulowa zapiekana 2

 

  • 3/4 litra bulionu
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 krążki ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa zapiekana 2
Obraną i pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić, a następnie smażyć aż nabierze brązowego koloru na bardzo małym ogniu. Następnie cebulę podlać bulionem, dodać tymianek i prażoną cebulkę i gotować ok. 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę wlać do bulionówek, posypać serem startym na tarce o dużych oczkach. Wierzch bulionówek przykryć krążkami ciasta francuskiego. Tak przygotowane wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Zupa cebulowa zapiekana 2
Pokrojoną cebulę szklimy na rozgrzanej patelni
Zupa cebulowa zapiekana 2
Gotujemy na małym ogniu przez około 20 min.
Zupa cebulowa zapiekana 2
Na wierzch kładziemy krążki z ciasta francuskiego.