migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupka chrzanowa z dodatkiem pulpecików z białej kiełbasy. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole jeśli ktoś nie przepada za żurkiem.

Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy

 

  • 1,5 l bulionu
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 500 g surowej białej kiebasy
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • sól do smaku
  • 4-5 łyżek śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy
Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, dodać listki laurowe i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbasek usunąć flak.

Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Gdy ziemniaki będą już miękkie do wywaru dodać chrzan. Ilość chrzanu zależy od ostrości chrzanu i naszego smaku, u mnie 4 łyżki wystarczyły.

Zupę ponownie zagotować, ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Następnie do zupy wrzucić przygotowane pulpeciki. Garnek zestawić z ognia.

Zupę zabielić śmietaną-śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka.

Całość wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby pulpeciki się sparzyły.

Po tym czasie zupę można nalewać na talerze, jak ktoś woli bardzo gorąca to oczywiście można podgrzać.
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy
Ziemniaki pokroic w kostke i dokładnie umyć.
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy
Ziemniaki wrzucić do gotującego bulionu, dodać listki laurowe i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy
ch kiełbasek usunąć flak. Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy
Gdy ziemniaki będą już miękkie do wywaru dodać chrzan. Ilość chrzanu zależy od ostrości chrzanu i naszego smaku, u mnie 4 łyżki wystarczyły. Zupę ponownie zagotować, ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Następnie do zupy wrzucić przygotowane pulpeciki. Garnek zestawić z ognia.

Tagi:

wielkanoc zupa