Sposób przygotowania:
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy
Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, dodać listki laurowe i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbasek usunąć flak.
Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Gdy ziemniaki będą już miękkie do wywaru dodać chrzan. Ilość chrzanu zależy od ostrości chrzanu i naszego smaku, u mnie 4 łyżki wystarczyły.
Zupę ponownie zagotować, ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Następnie do zupy wrzucić przygotowane pulpeciki. Garnek zestawić z ognia.
Zupę zabielić śmietaną-śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka.
Całość wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby pulpeciki się sparzyły.
Po tym czasie zupę można nalewać na talerze, jak ktoś woli bardzo gorąca to oczywiście można podgrzać.
W międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbasek usunąć flak.
Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Gdy ziemniaki będą już miękkie do wywaru dodać chrzan. Ilość chrzanu zależy od ostrości chrzanu i naszego smaku, u mnie 4 łyżki wystarczyły.
Zupę ponownie zagotować, ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Następnie do zupy wrzucić przygotowane pulpeciki. Garnek zestawić z ognia.
Zupę zabielić śmietaną-śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka.
Całość wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby pulpeciki się sparzyły.
Po tym czasie zupę można nalewać na talerze, jak ktoś woli bardzo gorąca to oczywiście można podgrzać.