Sposób przygotowania:
Wielkanocna zupa chrzanowa
Warzywa obierz, oczyść i dokładnie opłucz. W garnku rozgrzej masło i olej, dodaj umyty, pokrojony por i podsmaż go mieszając od czasu do czasu. Gdy por zmięknie dodaj pokrojoną pietruszkę, cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej bulion, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj chrzan, jeśli to konieczne to dopraw do smaku. Jeszcze raz zagotuj, zdejmij z ognia, usuń ziele angielskie, liść laurowy i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj crème fraîche, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze raz dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie rozmieszaj. Zupę podawaj z podsmażoną białą kiełbasą pokrojoną na plasterki oraz z jajkiem ugotowanym na twardo. *ilość chrzanu należy dostosować do swojego smaku *crème fraîche można zastąpić śmietaną kremówką.