Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W Święta Wielkanocne na większości polskich stołów gości barszcz biały, ale w niektórych domach zamiast niego przygotowuje się zupę chrzanową. Ja polecam chrzanówkę z jajkiem i chipsami z boczku.

Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku

Składniki:

Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2 żeberka
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1,5 l wody
  • 4 ziarna pieprzu ziarnistego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 czubate łyżeczki chrzanu
  • 100 ml śmietany 18%
  • majeranek
  • suszona natka pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 18 cienkich plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku

Przygotowanie bulionu

Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku
Bulion mięsno-warzywny jest moją bazą do zupy chrzanowej

Mięso opłukujemy, namaczamy, umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, łyżeczkę soli. Zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny, a następnie gotujemy pół godziny na wolnym ogniu.

W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa. Warzywa (oprócz ziemniaków) dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne pół godziny. Następnie bulion przelewamy przez sito.

Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, dodajemy chrzan i majeranek. Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości ziemniaków. Dodajemy sól do smaku.

ETAP 2:

Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku
Do zupy, zamiast białej kiełbaski, dodałam chipsy z boczku

W międzyczasie robimy chipsy z boczku.

Boczek kroimy na mniejsze paseczki, smażymy na suchej patelni.

Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.

ETAP 3:

Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczku
Do bulionu dodajemy chrzan i śmietanę 18%

Do zupy dodajemy śmietanę, pieprz mielony i suszoną natkę pietruszki, w razie potrzeby zupę dosalamy. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia.

ETAP 4:

Zupę wlewamy na talerze. Do każdej porcji zupy dodajemy po dwie połówki jajka oraz chipsy z boczku. Smacznego!