Sposób przygotowania:
Zupa chrzanowa z jajkiem i chipsami z boczkuPrzygotowanie bulionu
Mięso opłukujemy, namaczamy, umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, łyżeczkę soli. Zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny, a następnie gotujemy pół godziny na wolnym ogniu.
W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa. Warzywa (oprócz ziemniaków) dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne pół godziny. Następnie bulion przelewamy przez sito.
Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, dodajemy chrzan i majeranek. Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości ziemniaków. Dodajemy sól do smaku.
ETAP 2:
W międzyczasie robimy chipsy z boczku.
Boczek kroimy na mniejsze paseczki, smażymy na suchej patelni.
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.
ETAP 3:
Do zupy dodajemy śmietanę, pieprz mielony i suszoną natkę pietruszki, w razie potrzeby zupę dosalamy. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia.
ETAP 4:
Zupę wlewamy na talerze. Do każdej porcji zupy dodajemy po dwie połówki jajka oraz chipsy z boczku. Smacznego!