Sposób przygotowania:
Zupa cukiniowo-groszkowa
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por dokładnie oczyścić, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Do tego dodać marchewkę, seler i por. Podsmażać razem kilka minut, co chwilę mieszając. Dodać ziemniaki i groszek. Wymieszać, wlać bulion i zagotować. Gotować ok. 15 minut. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię dodać do gotującej się zupy. Gotować dalej do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.