Krzys85

Krzys85

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Zupa cygańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na tą zupę dostałem od swojej mamy. Zajada się nią nawet moja córka, która nie lubi groszku.

Zupa   cygańska

Składniki:

Zupa cygańska

 

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • pieprz
  • 2 średnie papryki
  • sól
  • 450 g surowego wędzonego boczku
  • 1-2 cebule
  • majeranek
  • vegeta
  • śmietana 12% i 1 łyżka mąki do zabielenia

Sposób przygotowania:

Zupa cygańska
1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki. 2. Boczek pokroić w dosyć drobną kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Boczek oraz cebulę wrzucić na patelnię i podsmażyć, tak aby cebulka się zeszkliła. 3. Do garnka wlać ok. 2 litry wody, dodać łyżeczkę vegety i zagotować z marchewką. Ziemniaki obrać i pokroić razem z papryką w kostkę. Wraz z boczkiem i cebulką dodać do zupy. Całość chwilę podgotować i dodać groszek konserwowy. Następnie do zupy dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić. Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i zaprawić danie. Posypać majerankiem.